Att skriva en krönika kan vara en viktig kunskap att ha. Framförallt kan det vara nyttigt för skola men även för dig som vill kunna skriva rent allmänt. Det handlar helt enkelt om en kunskap som kan vara nyttig att ha. Du börjar alltid med att välja ut ett aktuellt ämne att skriva om. Det är trots allt grunden för hur man skriver en krönika och påverkar mycket mer än vad man kan tro att det ska göra. Det handlar nämligen om att göra saker och ting på rätt sätt.
En typisk krönika behöver inte omfatta hur mycket text som helst. Den ska vara lättläst och gärna på ett språk som läsaren kan förstå. Dock kan det vara svårt att veta vilket språk man ska använda sig av då det måste anpassas efter läsarens förmåga att ta till sig information.
En enkel mall för en krönika att följa:
- Inledning (Där en bakgrund till texten ges eller där du ger grunden bakom texten).
- Brödtext (Själva innehållet och ska vara den största delen av krönikan).
- Avslutning (Sammanfattning av krönikans innehåll och gärna med en slutsats).
Det är trots allt viktigt i en krönika att skriva om sådant som kan vara läsvärt men det ska också ge läsaren något. Din åsikt om det som rör den aktuella händelsen eller det ämne det gäller. Målet med en krönika är trots allt att ge läsaren information om ämnet och gärna förse läsaren med din slutsats och vad du tycker. Det allra viktigaste är att krönikan är lättläst och att läsaren på ett enkelt sätt kan ta till sig den informationen som du vill ge. För det är något man verkligen inte ska underskatta värdet av. Om läsaren istället inte alls uppfattar vad du menar är det en helt bortkastad krönika.
Skriv på ett sätt som passar dig
Följ de regler som finns men använd dig av ett språk som du tycker är passande. Det ska trots allt vara din personliga åsikt som visas upp. För man ska inte underskatta hur mycket det påverkar en krönika om den skrivs så att människor vill läsa den.
Var kan jag publicera min krönika?
De flesta svenska tidningar tar emot debattartiklar och krönikor, både de som är skrivna av professionella skribenter men också från läsare och företag. På ABC Nyheter kan man publicera krönikor, men också på kanske mer alternativa sajter som Gaybladet.se om man är ute efter att nå en specifik och nischad grupp läsare.