Cerebras är en startup från Kalifornien som valt en annan väg att gå än vad de flesta andra tillverkarna har gjort. De har i motsats till Nvidia som varje år skryter med hur de pressar in fler och fler transistorer på mindre och mindre chip valt att större är bättre.
Nvidias största gpu, A100, mäter hela 826 kvadratmillimeter och rymmer 54,2 miljarder transistorer. Cerebras chip som döpts till Wafer- Scale Engine (WSE) tar 46 225 kvadratmillimeter i anspråk med hela 1,2 biljoner transistorer tillverkade i 16-nanometersteknik av tillverkaren TSMC. Nu har företaget levererat ett färdigt resultat i och med sitt system CS-1 som fick tävla mot superdatorn Joule i att simulera strömningsmekanik. Det handlade då specifikt om förbränning i ett kraftverk.
CS-1 visade sig vara 200 gånger snabbare än Joule som ligger på plats 81 över listan på världens snabbaste superdatorer. Cerebras system visade sig vara snabbare än verkligheten. Det betyder att om simuleringen startar samtidigt som en verklig reaktion i påbörjas i kraftverket är simuleringen klar innan de fysiska lagarna hinner genomföra processen. Vilket gör det till ett otroligt kraftfullt verktyg.
Jättekretsen är billigare än en superdator
I jämförelse med Joule som kostar hundratals miljoner kronor att bygga och tar flera serverskåp i anspråk samtidigt som den konsumerar 450 kilowatt, tar CS-1 en tredjedel av ett serverskåp och konsumerar 20 kilowatt. Samtidigt som kostnaden för kretsen enbart handlar om tiotals miljoner kronor. Något som gör att det här är ett fantastiskt genombrott som visar att det finns mycket mer att upptäcka inom teknik än vad man kunnat tro. För det är trots allt viktigt att inte missa att en förbättring som CS-1 trots allt visat sig vara gör att vi kan använda mindre resurser men samtidigt få en ökad kapacitet. Vilket också gör att kostnaderna minskar och samtidigt att mindre resurser går åt för att driva dem. Superdatorer är trots allt något som ökar vår förståelse inom många olika ämnen och gör det möjligt att förutse saker innan de händer då de kan genomföra otroligt avancerade simuleringar.