Marknaden för begagnade telefoner växer stadigt, med en beräknad årlig uppgång på 10,23 procent mellan 2022 och 2027. Även om många är villiga att köpa begagnat ser resultaten helt annorlunda ut när det gäller att sälja. Endast 18 procent av de tillfrågade i en undersökning genomförd av Kantar på uppdrag av Swappie, uppger att de någon gång sålt sin gamla smartphone, medan 40 procent väljer att behålla den som reserv.
Utav dem som behållit den som reserv uppgav en knapp majoritet (46 procent) att de aldrig haft behov av att använda den. Detta är några av resultaten i en ny studie om konsumentbeteenden online genomförd av Kantar på uppdrag av Swappie. Utöver motsättningarna mellan sälja – köpa så visar den också att en majoritet av svenskarna, hela 77 procent, kan tänka sig att köpa en smartphone online.
– Det är glädjande att se att det finns en fortsatt stadig tillväxt för begagnade mobiltelefoner. Men det finns uppenbarligen ännu hinder att övervinna. Vi behöver fortsätta upplysa konsumenterna om fördelarna som finns med att både köpa och sälja sin mobiltelefon via en professionell tjänst som Swappie, kommenterar Karin Armgarth, marknadschef, Swappie, Sverige.
Studien visar också två huvudsakliga drivkrafter för den stadigt växande efterfrågan på begagnade mobiltelefoner – ansvar och bekvämlighet. Ansvarsdelen kan härledas till omtanke för miljön samt viljan att främja den cirkulära ekonomin. Men vad gäller bekvämlighet handlar det snarare om rent ekonomiska besparingar – det har blivit enklare och mer prisvärt att handla begagnad elektronik online.
– Genom att handla hållbart med miljön i åtanke bidrar man som konsument till den cirkulära ekonomin. Där finns det mycket att vinna och vi vill fortsätta visa att det inte behöver vara svårt att göra medvetna val, fortsätter Karin Armgarth, marknadschef, Swappie, Sverige.
Mönstret som framkommer i rapporten stämmer väl överens med tidigare presenterad data från elektronikindustrin, som visar att mindre än 15 procent av gamla mobiltelefoner återvinns. Enligt uppskattningar finns det över 700 miljoner smartphones liggande i europeiska hem, och elektroniskt avfall, även känt som e-avfall, är den snabbast växande avfallsströmmen i världen.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes från mars till april 2022 av Kantar, världens ledande företag inom data, insikter och konsulttjänster. Urvalet bestod av cirka 1 000 individer från Sveriges befolkning i åldrarna 18-64 år. Studien genomfördes på uppdrag av Swappie. Swappie är ledande inom köp och försäljning av renoverade smartphones. Swappie är verksamt i 15 länder i Europa, bland annat i Sverige, Italien och Tyskland.